Υπάρχει ιδανική κατασκήνωση;

Ο καλύτερος συνδυασμός είναι να βρίσκεται η κατασκήνωση σε υπερυψωμένο σημείο μέσα στο δάσος, αλλά με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, για να συνδυάζει τα πάντα.

Ο σκοπός της είναι να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τη φύση, να την ανακαλύπτουν και να μαθαίνουν από αυτήν.

Αν σκεφτούμε ότι η πρώτη εβδομάδα είναι για την προσαρμογή,
η δεύτερη είναι αφιερωμένη στην ανακάλυψη και η τρίτη στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των παιδιών και των ομαδαρχών τους, τότε οι τρεις εβδομάδες είναι μια ικανοποιητική διάρκεια ώστε να θεωρηθεί η κατασκηνωτική περίοδος μικρογραφία της ενήλικης ζωής.

Αν το παιδί έχει άγχος, το καθησυχάζουμε προσπαθώντας να του εξηγήσουμε όλα τα οφέλη της κατασκήνωσης, τονίζοντας τη γνωριμία με άλλα παιδιά, τις δραστηριότητες, την «ανεξαρτησία» και τη σπουδαιότητα των εμπειριών που θα συλλέξει από τις διακοπές του εκεί. Αν παρ’ όλα αυτά θέλει να γυρίσει πίσω, είναι σημαντικό να το ακούσουμε χωρίς να είμαστε απόλυτοι αλλά ούτε και ειρωνικοί. Μπορεί όντως να μην περνάει καλά ή να μην του αρέσει αυτό το στυλ των διακοπών. Μπορεί να μη νιώθει έτοιμο (ιδίως αν βρίσκεται σε μικρή ηλικία) να λειτουργήσει αυτόνομα μακριά από τους γονείς. Καλό είναι να του δώσουμε λίγο χρόνο να προσαρμοστεί και, αν ύστερα από μία εβδομάδα θέλει ακόμη να επιστρέψει, τότε ας αποχωρήσει και ξαναδοκιμάστε την επόμενη χρονιά, που ίσως θα νιώθει πιο έτοιμο.

Καλό είναί να μην πάρει μαζί του κινητό και γκάτζετ, καθώς απώτερος σκοπός είναι η επαφή με τη φύση και η κοινωνικοποίηση, πράγμα που δυσκολεύει όταν το παιδί «χάνεται» μέσα στην τεχνολογία. Παιχνίδια δεν χρειάζονται, γιατί τα παρέχει όλα μια καλά οργανωμένη κατασκήνωση - άλλωστε, στόχος είναι να πάρει μέρος σε ομαδικά παιχνίδια και όχι ατομικά. Σχετικά με τα φαγώσιμα, η κατασκήνωση είναι υποχρεωμένη να έχει μάγειρα και να προετοιμάζει καθημερινά γεύματα για μια ισορροπημένη διατροφή. Οτιδήποτε έξτρα σε φαγώσιμο είναι περιττό, αλλά μπορείτε να φέρετε «λιχουδιές» την ημέρα του επισκεπτηρίου, καθώς εθιμοτυπικά συνεισφέρει στη σημαντικότητα αυτής της ξεχωριστής ημέρας.

Προγράμματα

Εγγραφές

Search